Van droog naar zoet
Is zoete wijn geen echte wijn?
De voorkeur van de meeste wijndrinkers ligt bij een droge wijn en niet zozeer bij een zoete wijn, maar ben je daarom geen echte wijndrinker als je graag zoete wijnen drinkt? En is zoete wijn geen echte wijn? Beide beweringen zijn absoluut niet waar en daarom ga ik in deze blog wat dieper in op de zoete wijnen.
Het proces van wijn maken.
Het is wat enthousiast om het hele vinificatieproces te doorlopen, maar in grote lijnen komt het erop neer, dat de druif tijdens het rijpingsproces suikers ontwikkelt. Die suikers worden, met behulp van het gist uit de schillen van de druiven, omgezet in alcohol. Als de meeste suikers vergist zijn óf wanneer de druivenmost een alcoholpercentage van ongeveer 15% heeft bereikt, stopt het gisten. Wanneer de meeste suikers zijn omgezet in alcohol, spreken we van een droge wijn. Als er nog wat suiker achterblijft in de wijn, noemen we dat restsuiker en dat kan een zoete smaak aan de wijn geven.
Zoete, suikerrijke druiven.
De zoete smaak aan een wijn kan op verschillende manieren ontstaan, maar over het algemeen leggen suikerrijke, zoete druiven wel de basis voor een zoete wijn. Een wijnmaker kan op verschillende manieren het suikergehalte in de druiven beïnvloeden, bijvoorbeeld door een late oogst, of door de druiven later te oogsten en vervolgens te laten indrogen. Of door ze langer te laten rijpen, dan te laten bevriezen om vervolgens in bevroren toestand te oogsten; beter bekend als eiswein. Ook kunnen in bepaalde gebieden de druiven worden aangetast door schimmel, die het vocht uit de druif onttrekt waardoor zeer geconcentreerd suikerrijk druivensap overblijft, dit noemen we edele rot.
Vin Doux Naturel.
Bij het maken van een vin doux naturel leggen ook suikerrijke druiven de basis, want de vele suikers in de druif zouden voor een hoog alcoholgehalte kunnen zorgen. Alleen in plaats van de suikers allemaal te laten vergisten tot alcohol, grijpt de wijnmaker in tijdens het vergistingsproces door wijnalcohol aan de druivenmost toe te voegen, waardoor het vergistingsproces stopt. Als dan het gehalte aan alcohol ongeveer gelijk is aan wat de suikers in de druif hadden kunnen bereiken, spreekt men van een vin doux naturel.
Hoezo geen wijn?
Precies dát dus, echt wel wijn! En zelfs voor de droge wijnliefhebber best wel interessant!
Een vin doux naturel wordt meestal geschonken bij het dessert: het zoete van de wijn en het zoete van het dessert versterken elkaar wat een hemels effect geeft. Een contrast van een blauwschimmelkaas met de zoete wijn kan ook heel lekker zijn. Je hoeft echt geen zoete wijnliefhebber te zijn om dit te kunnen waarderen!
Onze Amatus is een vin doux naturel…en zó lekker!









